Forum khas untuk pengguna dan peminat enjin GSR/MIVEC generasi kedua
 
HomePortalFAQSearchRegisterLog in
"MAJLIS BUKA PUASA" 'UNITE FOR MOTORSPORT' ANJURAN BERSAMA : GREV CLUB & GSRTERBALIK (GSR.MY) & MIVEC PERFORMANCE GROUP"

Share | 
 

 Maklumat Umum GSR Terbalik

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin
avatar

Posts : 1040
Points : 1123
Join date : 11/05/2010

PostSubject: Maklumat Umum GSR Terbalik   Tue May 11, 2010 2:47 pm

salam pengenalan buat peminat-peminat modifikasi kereta terutamanya yang menggunakan kereta-kereta Lancer generasi kedua ataupun pengguna Proton generasi kedua seperti Waja, Gen 2, Satria Neo,Persona dan Saga BLM yang mana seperti diketahui umum kesemua kereta Proton diatas menggunakan chasis yang sama atau hampir sama dengan generasi kedua Lancer dan mirage yang mana lebih dikenali di Malaysia dengan "Timing Belt Terbalik"
Walaupun Modifikasi kereta-kereta generasi kedua ini masih kelihatan baru dan agak sukar untuk dijumpai dijalan raya berbanding peminat-peminat atau pemilik generasi pertama Proton yang terlebih dahulu menerajui dua modifikasi kereta di Malaysia, namun sejak akhir-akhir ini kita acapkali melihat terpampang di majalah-majalah modifikasi kereta tempatan model-model generasi kedua mula mendapat tempat malahan model seperti BLM dan Persona yang baru setahun jagung dipasaran tempatan juga turut mendapat tempat sebagai model pilihan.
secara umumnya terdapat 2 model GSR CM5A yang menjadi pilihan peminat modifikasi kereta di Malaysia, iaitu dari model Lancer GSR CM5A dan juga dari model Mirage CM5A, perbezaan dari kedua-dua model ini hanyalah pada body dimana chasis Lancer adalah sedan manakala Mirage pula Hatchback, dari segi kuasa kuda enjin dan spesifikasi yang lain hampir sama





terdapat dua variant transmisi untuk kedua-dua model ini iaitu 5 speed manual dan 4 speed automatic with sport mode yang lebih dikenali dengan INVECII atau di Malaysia lebih mudah disebut sebagai Tiptronik atau shift tronik





bagi model yang bertransmisi INVECSII ini, pengguna boleh menukar gear secara manual dengan memilih mode +, - ataupun pemanduan biasa dengan mod D, namun pemanduan dengan kotak gear shiftronik 4 kelajuan ini membuatkan ramai yang kurang berminat untuk mengekalkan ciri-ciri asalnya dan beralih arah ke kotak gear manual yang lebih berkuasa.
secara umumnya enjin model ini menghasilkan kuasa sekitar 205PS dengan tork maksimum sekitar 275Nm hampir sama dengan enjin model terdahulu. mengekalkan turbin TD04L dengan side mount intercooler, alltime 4wd, enjin ini dilihat masih berkuasa pada kapasiti 1.8L(1834cc).



Body type Sedan
Drive FULL 4WD
Transmission 5 speed manual
Displacement, cc 1834
Frame E-CM5A-SNGF
Exterior dimensions (LxWxH), mm 4290 x 1690 x 1405
Interior dimensions (LxWxH), mm 1805 x 1430 x 1175
Wheel base, mm 2500
Treads (F/R), mm 1450 / 1460
Ground clearance, mm 155
Curb vehicle weight, kg 1240
Gross vehicle weight, kg
Seating capacity, persons 5
Doors number 4
Min.turning radius, m 5.4
Fuel tank capacity, l 50
Displacement, cc 1834
Engine model 4G93T (turbo)
Max.power (Net), kw(PS)/rpm 205 ps (150.78 kw) / 6000 rpm
Max.torque(Net), N*m(kg*m)/rpm 28.0 kg*m (274.59 N*m) / 3000 rpm
Power density 6.05
Engine type Serial 4 cylinder DOHC16 valve IC turbo
Engine information
Fuel system ECI-MULTI (electrically controlled gasoline injection)
Turbocharger Turbo with intercooler
Fuel type Unleaded premium gasoline
LEV system (Low emission vehicle) No
Compression ratio 9
Bore, mm 81
Stroke, mm 89
Final gear ratio
Fuel consumption at 10-15 modes, l/100km 8.1
Back to top Go down
http://gsrterbalik.twilight-tentation.net
yeeha
Members
Members
avatar

Posts : 1326
Points : 1385
Join date : 11/05/2010
Age : 37
Location : kk

PostSubject: Re: Maklumat Umum GSR Terbalik   Wed Jul 07, 2010 5:21 pm

tq mod, penerangan padat siap contoh keter waja ehemmm ehhheemmmm pirat
Back to top Go down
mufler79
Members
Members
avatar

Posts : 85
Points : 103
Join date : 17/05/2010
Age : 38
Location : klangfornia....

PostSubject: Re: Maklumat Umum GSR Terbalik   Thu Jul 08, 2010 12:53 pm

tu la psl,cm kenal je player clarion tu!!hukhukhuk Very Happy
Back to top Go down
s4ptuner
Members
Members
avatar

Posts : 964
Points : 978
Join date : 12/12/2010
Location : k.terengganu

PostSubject: Re: Maklumat Umum GSR Terbalik   Sun Dec 12, 2010 8:00 am

info berguna...decide utk pilih enjin masih bercelaru nie huhu
Back to top Go down
mann
Members
Members


Posts : 109
Points : 128
Join date : 19/11/2010

PostSubject: Re: Maklumat Umum GSR Terbalik   Sun Dec 12, 2010 5:31 pm

s4ptuner :ko kije katner beulang jauh tu...lebih kurang cam aku gk..1 jam perjalanan hari2
Back to top Go down
s4ptuner
Members
Members
avatar

Posts : 964
Points : 978
Join date : 12/12/2010
Location : k.terengganu

PostSubject: Re: Maklumat Umum GSR Terbalik   Mon Dec 13, 2010 8:42 am

dari besut ke k.trg...bro pakai enjin apa?
Back to top Go down
mann
Members
Members


Posts : 109
Points : 128
Join date : 19/11/2010

PostSubject: Re: Maklumat Umum GSR Terbalik   Mon Dec 13, 2010 5:13 pm

s4ptuner wrote:
dari besut ke k.trg...bro pakai enjin apa?

aku pakai gsr..baru convert gak..tak siap pun lagi
Back to top Go down
s4ptuner
Members
Members
avatar

Posts : 964
Points : 978
Join date : 12/12/2010
Location : k.terengganu

PostSubject: Re: Maklumat Umum GSR Terbalik   Tue Dec 14, 2010 3:50 am

mann wrote:
s4ptuner wrote:
dari besut ke k.trg...bro pakai enjin apa?

aku pakai gsr..baru convert gak..tak siap pun lagi

owhh...dah siap kira show sini la...kos buat abis brape?
Back to top Go down
mann
Members
Members


Posts : 109
Points : 128
Join date : 19/11/2010

PostSubject: Re: Maklumat Umum GSR Terbalik   Tue Dec 14, 2010 9:00 am

s4ptuner wrote:
mann wrote:
s4ptuner wrote:
dari besut ke k.trg...bro pakai enjin apa?

aku pakai gsr..baru convert gak..tak siap pun lagi

owhh...dah siap kira show sini la...kos buat abis brape?

rasa2 aku dkt 15k gk kot...siap ngn piping intercooler stainless.pkai stended cmtu je kot.
Back to top Go down
s4ptuner
Members
Members
avatar

Posts : 964
Points : 978
Join date : 12/12/2010
Location : k.terengganu

PostSubject: Re: Maklumat Umum GSR Terbalik   Wed Dec 15, 2010 3:52 am

owhh ok gak tue
Back to top Go down
takthude
Members
Members
avatar

Posts : 12
Points : 29
Join date : 22/05/2010
Location : kedah

PostSubject: Re: Maklumat Umum GSR Terbalik   Sun Oct 09, 2011 7:43 pm

good information.thanks..
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Maklumat Umum GSR Terbalik   

Back to top Go down
 
Maklumat Umum GSR Terbalik
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GSRTerbalik :: Pengenalan-
Jump to: